начало контакти
Фотогалерия
Полезна Информация
Как да стигнем до Шипково
Свободно време
В Шипково
В района
Местни празници
Маршрутна програма
"Потребителски галерии "
"Шипково се шегува"
Новини
Анкета
Карти
Добави Обява
Безплатна регистрация на обект
Вход  
име:
парола:
 
 
Хотели
Къщи, Вили
Басейни
Хижи
Заведения
Фирмен каталогСВОБОДНО ВРЕМЕ В РАЙОНА НА ШИПКОВО

Град Троян

Китното планинско градче Троян е разположено в северното подножието на Троянско-Калоферския дял на Стара планина, недалеч от Троянския проход. Името на града идва от древния римски път Виа Траяна. Селището възниква през ХV век. След падането на България под Турско робство бързо се разраства.

Градът  лежи върху богато терасираните брегове на река Бели Осъм. Жителите му са около 26 хил. д.; надморската му височина е около 400 м. 

Благоприятното му географското положение създава добри условия за развитието на мрежата от транспортни връзки свързващи го с околните общини, столицата и основните градове на България. Разстоянието от град Троян до областния център Ловеч е 33 км, а до град София – 170 км. Троян е крайна гара на железопътна линия.

От названието на старият римски път Виа Траяна, пресичащ планината, е останало и името ТОЯН – „ГРАД НА МАЙСТОРИТЕ ВЪВ ВЪЛШЕБНАТА ПЛАНИНА”.

На 22 км от града е Троянският проход (1525 м.н.в.). Градът е и център на общината.

Общината заема площ от 888,8 кв.км. Съседните й общини са: Ловеч, Севлиево, Априлци, Карлово,Тетевен и Угърчин.

Територията на общината е удивително съчетание на величествени планини, реки, многообразие на растителен и животински свят, скални образования и топли минерални извори и какво ли още не. Населените места в района са с богато и добре запазено културно-историческо наследство. Общината е една от малкото общини в България славеща се с такова голямо от разнообразие на територии, съхранени битови традиции и занаяти, интересни исторически обекти, архитектурно-етнографски обекти, религиозни паметници и манастири, имащи национална и международна известност.

• Музей на народните и художествените занаяти и приложни изкуства

Намира в центъра на град Троян. Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян е първият в страната, който показва в детайли народните художествени занаяти и като инструментариум, и като форми, функции и декоративни системи в основните занаятчийски браншове: керамика, дървообработване и металообработване, народен текстил. Музеят се помещава в първата следосвобожденска обществена сграда в Троян – отначало училище, а по- късно и община, построена през 1881 г. от тревненския майстор Уста Генчо Кънев.

Работно време: Зимен сезон: от 9 до 17 часа

почивен ден събота и неделя

Летен сезон от 9 до 17 часа

от понеделник до неделя 

За контакти: 0670 / 620 62; 620 63; 0888 668 784

E-mail: mnhzpi_troyan@abv.bg тел.: 0670/2 20 62; 2 20 63


• Художествена галерия “Серякова къща”

Художествена галерия “Серякова къща” е родната къща на Георги Сираков – един от Ботевите четници, загинал през 1876 г. в местността „Милен камък” във Врачанския Балкан за освобождението но България от турско иго. 

Къщата е паметник на културата от местно значение.

През 1991 година с решение на Общински съвет се предоставя на Дружеството на троянските художници за тяхно седалище и за ползването й като градска художествена галерия. Това е единствената галерия в Троян с подчертано обществени функции.

Тук се организират годишно повече от 16 изложби на местни и гостуващи автори, провеждат се срещи с интелектуалци, организират се поетично-музикални вечери и други културни събития.

Галерията разполага с 5 изложбени зали. В нея излагат освен с местни творци и с творци от Плевен, Ловеч, София и други градове на страната. Ежегодно през нея преминават около 5000 посетители – художници, ученици, туристи и меценати.

Работно време: от вторник до петък от 10.00-18 ч; събота от 10.00-13.00 ч;

За контакти: 06966/ 32877  

Местността „Беклемето”

Местността „Беклемето”се намира на 25 км от с.Шипково. Това е най-високата точка на Старопланинският проход Троян-Кърнаре или още както е известен „Беклемето”(1590 м.н.в.). Самият проход е дълъг около 50 км.

Троянският проход е придобил значение, като важен меридионален път още по време на римското владичество на Балканския п-ов. Местността е свързана с далечното историческо минало на нашите земи: с хайдути и бунтовници, с революционната дейност на „Апостола на Свободата” – Васил Левски, със зимното преминаване на Балкана от руските освободителни войски през 1877 г. и с въоръжената борба на народа против фашизма през 1941-1944 г.

• „Арката на Свободата”

Най-близкият паметник за посещение в местността „Беклемето” е  „Арката на Свободата”. Паметника се намира на 2-3 км от Туристически комплекс „Беклемето” или на 15 минути пеш, източно от най-високата точка от прохода Беклемето.

Паметникът е издигнат от признателното поколение на вр. Горалтепе – най-видното място източно от прохода в за на дълбоката признателност на руските братя освободители. На арката чрез барелефи са изобразени хайдути, руски войници, жени в народни носии. Около паметника има  площадка от която

се отрива прелестна панорама във всички посоки, като на север се виждат долините на Бели Осъм и Троян, а на юг се разкрива гледка към Средна гора, Родопите и Рила.

До нея се стига по тесен, асфалтов път. 

• ”Туристически комплекс Беклемето”

 Разположен в една от най-красивите части на Национален парк Централен Балкан и е на разстояние 20 км от град Троян, в близост до прохода Троян - Кърнаре. Надморската му височина е 1320 м.

Комплексът предлага чудесни условия за зимен туризъм. Разполага с комбинация от два стационарни ски влека и един помагалски (в проект); три ски писти с обща дължина около 2, 5км; три ски-гардероба, шест моторни шейни и един радтрак.

Снегозадържането тук е около 170 дни годишно.

Тук се намира най-добрата ски писта за биатлон и ски-бягане, утвърдено от международната органицзация по биатлон и ски-бягане ФИБА и ФИС с дължина 2, 3, 5, 7 и 10 км.

Местността е удобна за летни и зимни преходи във високата част на Централна Стара планина. Беклемето е изходна база за много туристически маршрути в Троянския Балкан (за х. „Дерменка”, за х. „Козя стена”, за „Добрила”, за х. „Амбарица”, за х. „Ехо” и др).

• Древния римски „Виа Траяна”

На места в района са запазени фрагменти от древния римски „Виа Траяна” - пътят на Траян. Тук по времето на царуването на римския император Траян Август започва строителството на пътната артерия с крепости около нея. Северно от прохода се намирала крайпътната станция Ад Радицес, южно – Суб Радицес, а в района на Беклемето - билната крайпътна станция Монтемно (Монте Аемо). Основите й и досега личат. Събирайки в себе си няколко селищни пътеки, пътят е преминавал през девет тракийски селища и укрепления в района на Троянска община, на туристическото градче Беклемето, връх Курт хисар (Вълча крепост) на югоизток и е слизал в района на село Христо Даново. Трасето е част от пътя Ескус – Филипопол, осъществявал една от най-преките връзки от Дунавския лимес до провинция Тракия. Той е свързвал Крайдунавския с Централния път, пресичайки „Хемус” през днешния Троянски проход.

• Център за туристическа анимация “Айдушко сборище”

Центърът за туристическа анимация “Айдушко сборище”отстои на 10 км от Шипково. Разположен е в подножието на прохода Троян-Кърнаре, в близост до историческия римски път “Виа Траяна”. Базата предлага богати възможности за конен туризъм в планината.

На специално построения манеж се предлага групово и индивидуално обучение по езда с елитни породи коне. Квалифицирани инструктори осигуряват безопасно и ефективно обучение; разходки в планината по наследствени конни пътеки за 1, 2 и повече дни; стрелба с лъкове; разходка с джипове; пейнтбол и други екстремни преживявания.

Голяма част от предлаганите услуги са по предварителна заявка – 7 или 2-3 дни преди това.

За контакти: 0886393987; лице за контакт: Даниел Сираков; email:
alfadaniel@abv.bg

В района на село Ломец

• Крепостта „Состра”

Крепостта „Состра” представлява римски военен лагер, построен върху руините на тракийско селище. Намира се на 12 км северно от град Троян и на 28 километра южно от град Ловеч. Разположена е до главният път . Думата состра на старогръцки означава пояс, превръзка, преграда. Построена в близост до вливането на река Ладъна (Ломешката река), която тече в непосредствена близост до северната стена и река Осъм. Надморската височина на крепостта е 300 м. На територията на крепостта се различават две кули, щаба на военната част, склад за жито, жилищната сграда на командващия офицер, жилищните сгради на военните, помещенията, място за погребения и улици.   Тук са отсядали държавните куриери и чиновници. Датировката им сочи II - V в. от н. е. До този момент са възстановени част от стените на града, входната врата, едната кула и всички улици в инфраструктурата на града.

Анализът на намереното при разкопките сочи, че „Состра” е била укрепление на военна кохорта от около 1000 души и важна военна част по древния път Ескос-Филипополис (днешно село Гуген на Дунав, до днешния град Пловдив), свързващ провинция Долна мизия с провинция Тракия. Освен укреплението, чиито останки (като основите на крепостта, кулите) са видими в момента, „Состра” е бил цял крайпътен комплекс със селище, разположено извън крепостните стени, чието население вероятно е живеело и се е грижело за поддръжката на лагера, за прехраната на кохортата и за изработка на оръжие.

На територията на крепостта са открити около 30 сребърни тетрадрахми, сечени на остров Тасос, както и бронзова маска.

Открити са също така и антични съдове и накити. Всичко открито досега е напълно реставрирано и предадено в музея на народните художествени занаяти в Троян, с изключение на бронзовата маска, която е на съхранение в националния исторически музей в София. Счита се, че това е била парадна маска на висш римски офицер. Датировката и сочи V-IV в. пр. н. е. Открит е също така и латински надпис от 15 реда, чийто текст осведомява, че Галиен император на Рим настанил в „Состра” т.н. “червена” кохорта (армейско подразделение) на гарнизон в града. 

Село Орешак

• Троянски Манастир “Успение Богородично”

Троянският Манастир “Успение Богородично” е сред уникалните християнски паметници в България. Намира се в с.Орешак на 10 км югоизточно от град Троян. Разположен е на брега на р.Черни Осъм. Той е третия по големина в България след Рилския и Бачковския. Основан е 1600 г. от заселил се там отшелник. Манастирът е забележителен с архитектурата си, невероятните дърворезби и стенописи в манастирската църква ”Успение Богородично” – дело но Захари Зограф. Прочут е с чудотворната си икона Св. Богородица Троеручица, привличаща хиляди поклонници. През Възраждането тук се е развивала активна книжовна и революционна дейност. Днес в сградата на манастира има музейна сбирка и скривалището на Васил Левски. Може да разгледате троянска битова стая от Възраждането, стаята на цар Борис ІІІ, богата колекция от църковна утвар и други дарове.

Празникът на манастира е на 15 август – Успение на Пресвета Богородица. На тази дата е и големият троянски панаир, възникнал още през Възраждането.

Отворен е за посещение всеки ден.

За контакти: 06952/ 24 80; 28 66


• Национално изложение на народните и художествените занаяти

Намира в с. Орешак на 10 км от Троян. Това е единственото място, където майстори от цялата страна показват своите произведения.

Изложението е построено на площ 50 дка., разполага с 9 изложбени зали с обща изложбена площ 4 500 кв.м и многофункционална конферентна зала.  Основната цел на изложението е да представя тази самобитна страна на българския художествен гений- народните художествени занаяти, а също и да стимулира тяхното развитие.Това се осъществява чрез международни, национални, авторски и други изложби, с участие на майстори от цялата страна и чужбина.

В една от изложбените зали е организиран богат базар с предмети, изработени от български и чуждестранни майстори. Може да видите как се вари и да дегустирате прочутата троянска сливова ракия.

Изложението работи целогодишно, без почивен ден.

За контакти: 06952/ 23 17; 28 16

• Панорамни полети 

Клуб “Скайуокърс”за панорамни полети с мото делта планер се намира в с. Орешак на 6 км от гр. Троян. Предлага панорамни полети с 3 мото-делта планери.

Летят през лятото и есента.

За контакти: 0889 717 941


Село Черни Осъм 

• Природонаучен музей - с. Черни Осъм

Това е една от привлекателните атракции за гостите на региона. Сбирката е дело на ентусиазма, знанията и многогодишния труд на местния учител Илия Христов, които заедно с учениците от природолюбителския кражок проучва и събира различни експонати.

Това е един от най-посещаваните музеи в страната. В залите на Музея са показани над 700 експоната. Тук могат да се видят представители на всички животински видове, обитаващи Средна Стара планина.

В залата за атракции, с движение на животни, гласове на зверове и птици, е пресъздаден чудният свят на природата. Музеят е експериментална база за часовете по естествени науки на много училища от страната. Подходящ е за разглеждане от деца.

Работно време: 9.00-17.00 ч.

За контакти: 06962/ 371


В района на град Априлци

 • Водопадът „Видимско пръскало”

 Водопадът „Видимско пръскало” е разположен e в северната част на биосферния резерват Северен Джендем в Стара планина, северно от връх Ботев.  Намира се на около 45 км от Шипково.

Водопадът се нарежда на второ място след най-високия водопад в България - Райското Пръскало. Висок е 80 метра. Може да се разходите до него по следният маршрут:

 (ВЕЦ "Видима" - Видимско Пръскало)

 ВЕЦ "Видима" се намира непосредствено след края на с. Видима (селото се намира близко до гр. Априлци). В бизост до ВЕЦ-а се намира и хижа Видима.  За да се стигне до водопад се пресича моста при ВЕЦ-а след което продължавате по чакълест път покрай Пръскалска река. Движението по пътя е много приятно, тъй като наклонът му е малък, а  реката е изключително красива. В продължение на хилядолетия водата е издълбавала своя път в скалното корито и са се получили толкова красиви форми, че движейки се нагоре човек спира най-много през десетина минути, за да се възхити на невероятните гледки. За около един час се достига до поляна с изградени на нея хранилки за дивеч. Продължава се по пътя и скоро се достига до водохващането. Пътеката продължава вляво покрай оградата. След известно време се навлиза във вековна букова гора. Пътеката пресича няколко пъти реката и   продължава от лявата й страна (маркирана е с каменни пирамнидки). Не след дълго се излиза в края на Лавинния конус. Това е първото място, от което може да се види водопада. Изкючително красиви гледки се разкриват и към долините на Комаревска река и Сухата река (надясно и направо). До тук се стига за около 40мин. от поляната с хранилките. Ако искате да стигнете до подножието на водопада трябва да продължите по тясна пътечка, движеща се по билото между двата потока. В началото пътечката се забелязва трудно, но скоро се оформя по-ясно. След около 40мин. движение из храсталаци, натрошени от лавините дървета и каменни рекички се достига до подножието на водопада.


В района на село Рибарица

• Местността Костина

В местността Костина се намира близко до с. Рибарица (на 30 км от Шипково). Известна е с лобното място на Георги Бенковски.

Георги Бенковски - Гаврил Груев Хлътев, 1841/44 - 12 май 1876 г.

Деец на националноосвободителното движение, един от организаторите и ръководители на Априлското въстание в Четвърти (Пловдивски, Панагюрски) революционен окръг. Роден в гр. Копривщица. По време на подготовката на Априлското въстание показва блестящи качества на организатор. Един от ръководителите на събранието в Оборище, което утвърждава плана на въстанието в Четвърти окръг. Провъзгласява въстанието в гр. Панагюрище и организира конен отряд (т.нар. Хвърковата чета), с който води сражения с редовната турска армия. След разгрома на въстаниците при гр. Панагюрище се оттегля с малка чета в Стара планина. Предаден е, и убит от засада при преминаване на р. Костина.

Тук всяка година на 25 май се провежда възстановка на залавянето на Бенковски известна сред местното население като “живата картина”.

• Спортно – развлекателен комплекс “Върбака”

Намира в село Рибарица, в близост до главния път.

 Една от най-големите атракции в спортно – развлекателния комплекс е  язовирът за спортен риболов, който предлага на всички любители и запалени почитатели на този спорт отлични възможности за риболов.

• Ски на трева

Карането на ските е в местността „Беркина могила”. Това е единсвеното място в България за каране на ски на трева. Специалното ски оборудване за трева се дава на място.

За контакти: тел./факс: 0678/ 4217

• Разходка с атракционно влакче и автомобили

Разходката започва от с. Рибарица до местността до м. Костина.

За контакти: тел./факс: 0678/ 4217

За децата, “Мечо училище” – в екологично информационен център в с. Рибарница. Тук децата ви  могат да научат интересни неща за флората и фауната на планината.


Град Тетевен

• Градски исторически музей

Намира се в центъра на гр. Тетевен. Основан 1911 г. от учителя по естественни науки Михайл Коичев. В музея е показано развитието на Тетевенския край от древността до освобождението от османско владичество. Отразяват икономическия и духовния напредък на района главно през ХVІІІ и ХІХ век. С най-много материали е отразен основния поминък на населението от това време - скотовъдство, дърводобив, занаятчийство и търговия.

Работно време: от 1 ноемвридо 1 май - 9.00-12.00 ч; 14.00–17.00ч; почивен ден: събота и неделя; От първи май до 3 октомври-без почивен ден.

За контакти: 0678/ 2005


В района на село Гложене

• Гложенски манастир “Св. Георги Победоносец”

Намира се на 55 км от Шипково. Отбивката за Гложенския манастир е близо да гр. Ябланица по главния път София – Варна. След като подминете разклона за с. Малък Извор, след около 5 км следва живописен черен (равен и хубав) път, с отвесни скали от едната и пропаст от другата страна.

Манастира прилича на приказен замък, кацнал върху отвесната скала на масива Лисец. От него се открива чудесна панорамна гледка към с. Гложене и  низината, където бавно лъкатуши р. Вит. Според легендата е снован през ХІІІ век от руския княз Георги Глог, които бягайки от татарите се заселил тук с разрешението на българския княз Ив.Асен. Под отвесните скали на върха князът построява манастира “Свето Преображение”.Но сградата започва да се руши, а чудотворната икона на Св. Георги изчезва. В последствие при  намирането и  на връх Камен Лисец, князът решава, че по Божията воля трябва да построи  манастир в чест на Светеца с името “Св. Георги Победоносец”.

През зимата пътя до него е трудно проходим.

За контакти: 09160/ 388


Село Голям извор

• Къща-музей на Васил Левски


Село Голям извор се намира в планински район, на 15 км от Тетевен по поречието на р. Оселна.

Тук през 1872 Васил Левски основава първия Окръжен Революционен комитет в България. Гостите на селото могат да посетят къщата – музей на Васил Левски и старото училище.


В района на село Брестница

• Пещерата „Съева дупка”


Пещерата Съева дупка се намира на 11 км западно от Ябланица и на 2 км южно от село Брестница (общ. Ябланица). На .. км от разклона Троян-Ловеч по посока Ябланица. Голяма кафява табела в центьра на селото ще Ви помогне при намирането й. „Съева дупка” е на около 3,5 милиона години. Наречена е “подземната перла”, защото е една от най красивите пещери в България. В началото на пещерата е „Преддверието“, където са открити глинени съдове, огнище, кости от животни, монети от времето на император Антоний. Следва първата пещерна зала, която е получила името „Купена“ от високия 3,5 м каскаден сталагмит, приличаш на купа сено. Във втората зала- „Срутището“ има огромни скални блокове, достигащи височина над 3 м. Тук е сталактона наречен „Дебелата Берта“, защото напомня голямо оръдие. В „Срутището“ се намира и така наречения „Орган“, който при удар на всяка отделна част издава отделен тон. Третата зала се нарича „Харманът“. Тя е с червеникави блестящи образувания. Тук акустиката е невероятна и залата е използвана за записи на някои хорови състави. Северозападно от „Хармана“ са разположени още две невероятно красиви зали- „Белият замък“ и „Космос“. Пещерата е осветена, обезопасена и има много добри екскурзоводи, познаващи всяка нейна приказна форма.

Пещерата е с охраняема!

Лятно работно време - 09.00-18.00 ч

Зимно работно време - 09.00-17.00 ч.

За контакти: 0897 887 651 - ТД "Съева пещера"


Град Ловеч 

• Исторически музей – Ловеч


В историческият музей  се съхраняват над 70 000 експоната. Хронологично и тематично те са разпределени в четири отдела - "Археология", "История на България ХV - ХІХ век", "Етнография" и "Нова и най-нова история на България".  

За контакти: 068/ 601 399; 601 382 

• Музей "Васил Левски"

Музеят "Васил Левски" е един от най-посещаваните обекти, свързан с името и делото на Апостола на българската свобода, избрал Ловеч за революционна столица на България.

Експозицията, разположена на две нива, отразява борбите на нашия народ за национално освобождение и дейността на Васил Левски в България. Основната част от експозицията представя  най-богатата в страната колекция от лични вещи на Левски. Тук се съхраняват неговата сабя, кама, малка печатничка, фалшиви турски печати, квитанции, както и оригинален негов портрет от 1870 г. Вниманието привличат експонираните вещи на съратниците и сподвижниците на Апостола в Ловеч, на участниците в Априлското въстание и Освободителната война.

Работно време:

Зимно време: 8.00-12.00 ч; 13.00-17.00 ч.

Лятно време: 8.00-12.00 ч; 14.00-18.00 ч.

Без почивен ден

За контакти: 068/ 601 407

• Етнографски комплекс: "Драсови и Рашови къщи"

Етнографският комплекс в Ловеч се състои от две съседни къщи в старинния квартал "Вароша".

Драсовата къща е строена в първата половина на ХIХ в. и е една от най-типичните за района и запазени в архитектурно отношение сгради.

Експозицията пресъздава домашната уредба на заможно търговско семейство в периода на преход от традиционния възрожденски към градския бит, със силно западноевропейско влияние, който настъпва наред с другите обществено-икономически промени у нас в края на ХIХ и началото на ХХ в.

Експонатите са оригинални и са принадлежали на стари ловешки семейства, живели в края на ХIХ в.

В отделните стаи на жилищния етаж са показани всички характерни за ловешката къща елементи.

Съседната Рашова къща е от почти същия архитектурен тип, строена около 1835 г., завещана на Историческия музей от последния й собственик Ненчо Рашев - културен деец, музикант, събирач на народно творчество.

Съобразно външната архитектура, разположението и вътрешното разпределение на къщата, експозицията отразява домашния бит и култура на средно заможен ловешки интелигент от 30-те - 40-те години на ХХ в.

Освен уредбата на къщата, правят впечатление и показаните домашни занаяти, упражнявани от членовете на семейството, характерното за времето облекло на жените и девойките, експонирано на манекени.

В една от стаите, подредена като работен кабинет на домакина, са изложени лични вещи, музикални инструменти и библиотеката на дарителя.

Типично за ловешките къщи е, че нямат дюкяни, защото цялата занаятчийска дейност е съсредоточена на търговската (чаршийската) улица и на Покрития мост.

Работно време:

Зимно време: 8.00-12.00 ч; 13.00-17.00 ч.

Лятно време: 8.00-12.00 ч; 14.00-18.00 ч.

Без почивен ден

За контакти: 068/ 601 399

• Покритият мост на Кольо Фичето

Той е единствен на Балканския полуостров, дело на Майстор Кольо Фичето

В края на ХІХ в. ловчалии се обръщат към майстор Кольо Фичето, за да построи Покрит мост с дюкянчета. Покрити мостове в Ловеч има и преди това време, по сведения от началото на ХIХ в., когато се разраства търговската улица, тя без да прекъсва, преминава реката и продължава на другия й бряг. Майстор Кольо Фичето започва строежа през 1874 г. и го завършва през зимата на 1876 г. Мостът е дълъг 84 м и широк 10 м. Основите са направени от камък, а останалата част - от дърво. От двете страни са разположени 64 занаятчийски и търговски дюкянчета, които обслужват голяма част от жителите на Ловеч и околните села. Покритият мост е украсен с четири скулптурни фигури - лъв, двуглав орел, женски бюст и тояга с топуз, от тях е запазена само фигурата на лъва и се съхранява в Исторически музей - Ловеч. За съжаление през месец август 1925 г. огнена стихия унищожава Покритият мост на Фичето-едно наистина уникално архитектурно произведение.

И днес в Ловеч има Покрит мост, нов, железобетонен изграден в периода 1927 - 1931 г. По-късно той е преустроен, така че максимално да се доближи до оригиналния мост на майстор Кольо Фичето. В него са разположени 10 магазинчета, има кафене и сладкарница, от които се наблюдава красива гледка към реката и панорамата на града. Уникалната архитектура, красивото и функционално вътрешно разпределение, възможността да се купи сувенир за спомен от посещението на град Ловеч, правят Покритият мост популярно и желано място за всички туристи от близо и далече. 

• Ловешката крепост

Ловешката крепост е разположена върху двете тераси на скалистия, но живописен хълм Хисаря, който се намира в старата част на град Ловеч.

Първото заселване на хълма е станало през каменно-медната епоха. Открити са части от жилища, фрагменти от глинени съдове и една златна апликация.

Археологическите разкопки показват, че тук се е намирало и тракийско селище - разкрити са части от жилище, изградено от камък и глина, множество фрагменти от сива тракийска керамика, както и дръжка от родоска амфора с печат. На печата е изписан месецът, когато е налято виното - април.

По време на римските завоевания в нач. на І в., селището е преместено в равнинната част на града. Но когато започват нашествията на "варварските" племена в средата на ІІІ в., то е изнесено на хълма поради естествените условия за защита. Просъществува и през V-VІІ век (ранновизантийката епоха).

Именно Ловеч е градът, който спира византийските войски, предвождани от Исак ІІ Ангел, дошли на север от Балкана да усмирят въстаналите българи. Така през 1187 г. Ловеч се превръща в един от символите на възстановяването на Втората българска държава.

Освен естествената защита, която крепостта получавала от високите, стръмни склонове на хълма и от реката, тя имала и допълнителна здрава каменна стена, следваща конфигурацията на терена.

Тук са разкрити останките на седем църкви, представители на три различни архитектурни типа. Най-ранна и с най-големи размери е църквата, разположена на най-високата част на хълма са издигнати издигната в периода V-VІ в. На Балканите са известни само още две такива църкви. По време на разкопките са открити голямо количество накити, предмети на бита, оръдия на труда, керамика. Особено внимание заслужават двете колективни находки от сребърни монети, върху които са изобразени цар Иван Александър и сина му Михаил. Едната се състои от 16 монети поставени в гърне, а втората от 1430 монети в стомна.

Архитектурните останки и находките показват, че материалната култура на Ловеч в своето развитие е следвала в общи линии тенденциите в развитието на българската средновековна култура.

• Зоологическа градина

Зоологическата градина се намира в Парк  " Стратеш" в източните покрайнини на Ловеч и е разположен върху едноименния хълм. Зоологическата градина е втората по големина в България. Над 400 броя животни от 67 вида.


Село Деветаки

• Деветашката пещера


Деветашката пещера се намира на десния бряг на р. Осъм, на 18 км североизточно от гр. Ловеч и на 2 км от с. Деветаки. Известна е още като Маарата или Окната заради седемте различни по големина отвора на тавана, през които прониква светлина и осветява централната зала и част от двата клона.

Входът на пещерата е широк 35 м и висок 30 м. На около 40 м навътре той се разширява, като образува просторна зала с площ 2400 кв.м. Височината й достига 60 м, а на места - 100 м.

През нея протича малка рекичка, която преминава през централната зала и се влива в р. Осъм. Добрите условия за живот, които предлага Деветашката пещера - големи размери, осветление на голяма дълбочина, удобна за отбрана, в съседство с извори и река, гори с дивеч, пасища и сред плодородна местност - привличат вниманието на човека от най-дълбока древност.

Известно е, че пещерата е обитавана с известни прекъсвания през почти всички исторически епохи. Най-ранните следи от човешко присъствие са от средната старокаменна епоха. Първите обитатели вероятно са били неандерталците. Деветашката пещера е сред пещерните находища с най-богати културни останки от новокаменна епоха (неолита) - VІ хил.пр.Хр.

Най-голямото поселение в пещерата е от времето на каменно-медната епоха (енеолит) - V хил. пр.Хр. Тогава хората заселват почти цялата й площ. Открити са голям брой керамични съдове, каменни и костени оръдия, медни шила, медна кукичка за въдица и други дребни находки от камък, кост и глина.

Деветашката пещера е населявана и през бронзовата и желязната епоха.

През римската епоха в централната част, над изворчето е изградено светилище. При проучването на останките от сградата е намерена оброчна плочка с изображение на Артемида.

По-късно през средновековието пещерата не е обитавана постоянно. Откритите материали свидетелстват, че тя вероятно е била използвана като убежище при опасност.

Пещерата е не охраняема!

Село Крушуна

Крушунски водопади

На северния край на Деветашкото плато - 34 км. източно от гр. Ловеч, 8 км. северно от гр. Летница и южно от с. Крушуна се намират Крушунските водопади (Маарата) – най-голямата в страната водна травертинова каскада с много прагове, басеинчета и богати растителни и животински видове. В местността има много пещери, една от които е Бонинската пещера с най-дългото подземно езеро у нас.

Крушунските водопади - Маарата са обявени за природна забележителност в Д.В. бр. 105/1995 г., с цел опазване на характерни геоморфоложки образования, животни и растителност с площ от 5,7 хектара.

Районът е с богата история. През V век п.н.е. е населяван от тракийското племе Усдикензи. Тук е намерено едно от най-ценните съкровища от това време – Летнишкото. За римския период свидетелстват останки от крепост, южно от селото. През средновековието районът е бил философски център на скални монаси – исихасти.

В местността са изградени много екопътеки, които ви водят до забележителностите, докато се разхождате сред прохладата на гората. Озовавате се в приказен свят от рекички, езерца и водоскоци оставящи приятен спомен.


Село Къкрина

• „Къкринско ханче”

Музеят „Къкринското ханче" се намира в село Къкрина, на 17 км източно от Ловеч. На 19 км от Ловеч по посока Севлиево се намира Къкринското ханче, където на 27 декември 1872 г. е заловен Апостолът на българската свобода.

Ханчето е възстановено през 1926 г., а музейната експозиция в него е открита на 10 май 1931 г. Тя разказва вълнуващо за началото на едно безсмъртие.

Къкринското ханче е филиал на Исторически музей – Ловеч. Тук можете да разгледате мемориалния обект, свързан със залавянето на националния герой на България Васил Левски от турците.

По – голяма част от Къкринското ханче е много добре запазена и можете спокойно да се потопите във възрожденската атмосфера на комплекса.

В двора на ханчето може да се види единственият свидетел на залавянето на Левски - вековен бряст. Днес той е възстановен и укрепен.

Работно време:

Зимно време: 8.00-12.00 ч; 13.00-17.00 ч.

Лятно време: 8.00-12.00 ч; 14.00-18.00 ч.

Без почивен ден

За контакти: 06928/ 310; 068/ 26259;

Национален парк „Централен Балкан”

Той е една от най-ценните и най-големи европейски защитени територии, създадена за да съхрани завинаги в полза на обществото неповторимата природа на Средна Стара планина и свързаните с нея традиции и поминък. Паркът "Централен Балкан" е едно от най-добрите места за биотуризъм. За любителите на пешеходния туризъм и походите в планината има изключително живописни еко пътеки и маршрути, които водят до интересни местности и забележителности.

 
 
Партньори: troyan.bg | troyantour.com | Вижте Велико Търново Отблизо | Guide-Bulgaria | "Ловеч Нюз" | Ловеч Днес | Touristmedia